Gıda Katkı Maddeleri
Normal koşullarda tek başına tüketilmeyen veya gıda ham maddesi olarak kullanılmayan tek başına besleyici değeri olan( besleyici de olabilir) gıdanın tat, koku,görünüş,yapı ve diğer niteliklerini korumak amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelere gıda katkı maddeleri denir. Gıda Katkı Maddelerinin Kullanım Amaçları
- Gıdaların görünüşünü,lezzetini, yapısını iyileştirmek
- Biyolojik ve besleyici değerini korumak veya düzenlemek
- Gıdalardaki istenilmeyen değişiklikleri engellemek
- Gıdaların kalitesini dayanıklılığını ve raf ömrünü artırmak
- Gıdalardaki bozulma ve mikrobiyal gelişmeleri önlemek
- Gıdaların zehirleyici ve hastalık yapıcı etkilerini yok etmek
- Gıda çeşitliliği sağlamak
Not: Hazır gıdalar, paketleri üzerinde kullanım amaçlarına göre Avrupa Birliği tarafından belirlenen "E" kodları ile belirtilir.
Katkı Maddesi | Katkı Maddesi Kodu |
Renklendiriciler (Boyalar) | E 100 - 199 |
Koruyucular | E 200 - 297 |
Antioksidanlar ve Asit Düzenleyiciler | E 300 - 321 |
Emülsiyonlaştırıcılar ve Stabilizatörler | E 322 - 500 |
Asit - Baz Sağlayıcılar | E 500 -578 |
Tatlandırıcılar ve koku verenler | E 620 - 637 |
Geniş Amaçlı gıda katkı maddeleri | E 900 -927 |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder