Gıda Katkı Maddeleri

Gıda Katkı Maddeleri 
Normal koşullarda tek başına tüketilmeyen veya gıda ham maddesi olarak kullanılmayan tek başına besleyici değeri olan( besleyici de olabilir) gıdanın tat, koku,görünüş,yapı ve diğer niteliklerini korumak amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelere gıda katkı maddeleri denir.

 Gıda Katkı Maddelerinin Kullanım Amaçları
  1. Gıdaların görünüşünü,lezzetini, yapısını iyileştirmek
  2. Biyolojik ve besleyici değerini korumak veya düzenlemek
  3. Gıdalardaki istenilmeyen değişiklikleri engellemek 
  4. Gıdaların kalitesini dayanıklılığını ve raf ömrünü artırmak 
  5. Gıdalardaki bozulma ve mikrobiyal gelişmeleri önlemek 
  6. Gıdaların zehirleyici ve hastalık yapıcı etkilerini yok etmek 
  7. Gıda çeşitliliği sağlamak 
Not: Hazır gıdalar, paketleri üzerinde kullanım amaçlarına göre Avrupa Birliği tarafından belirlenen "E" kodları ile belirtilir. 

Katkı Maddesi  Katkı Maddesi Kodu 
Renklendiriciler (Boyalar) E 100 - 199
Koruyucular  E 200 - 297
Antioksidanlar ve Asit Düzenleyiciler  E 300 - 321 
Emülsiyonlaştırıcılar ve Stabilizatörler  E 322 - 500 
Asit - Baz Sağlayıcılar  E 500 -578
Tatlandırıcılar ve koku verenler  E 620 - 637 
Geniş Amaçlı gıda katkı maddeleri  E 900 -927 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder