LPG: Sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Bazı araçlarda yakıt, evlerde ise ısıtma ve ocaklarda kullanılır.
Benzin: İçten yanmalı motorlarda ve birinci dereceye kadar özel sobalarda yakıt olarak, organik kimyada ise bazı durumlarda çözücü olarak kullanılır.
Gaz Yağı: Geçmiş yıllarda sadece aydınlatma amacıyla kullanılırken sonradan kerosen adıyla jet yakıtı olarak kullanılmaya başlandı. Benzinle jet yakıtı arasında yoğuşan nafta çözücü ve petrokimya ham maddesi olarak kullanılır.
Mineral Yağ: Yağlama amacıyla kullanılır. Motor yağları ve dişli yağları mineral yağa örnektir.
Parafin: Mineral yağlardan daha ağır katı petrol ürünlerine denir. Sıvı parafin, ham petrolün rafinasyonunda yan ürün olarak elde edilir ve yağlama işlemlerinde kullanılır. Katı parafin ise reaksiyona girmediğinden mum yapımında kullanılır.
Petrol Eteri ve Ligroin: Önceleri rafinasyondan sonra çözücü olarak kullanılırken, sonradan tekrar ayrımsa damıtma işlemine tabi tutularak saf halde pentan, hekzan ve heptan üretilmektedir.
Zift: Yapışkanlık özelliği bulunan bu madde petrol rafinasyonunda atık olarak kalan maddedir. Yolların asfaltlanmasında, çatı izolasyonunda, su ile ilgili olan yapılarda su geçirmezlik sağlamada kullanılır.
Mazot ya da Motorin: Dizel motor yakıtıdır.
Ham petrolde bulunan bileşenlerin neredeyse tamamı sadece karbon ve hidrojenden oluşur. Böyle organik bileşikler hidrokarbon genel adıyla bilinir. Petrolde bulunan hidrokarbonlar;
- Alkanlar ( % 30 )
- Sikloalkanlar (%49 )
- Aromatik Bileşikler ( %15 )
- Asfaltenler (% 6 )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder