Biyogaz, bazı biyokütle atıklarının oksijensiz ortamdaki fermantasyonu ile oluşur. Renksiz, kokusuz ve mavi renkte aleve sahip bir gaz olup ana bileşeni karbondioksit ve metandır.
Biyogaz üretiminde öncelikle insan besini olarak kullanılmayan artık organik maddeler kullanılmalıdır. Bunlar sığır gübresi, at, koyun gibi hayvanların dışkıları, hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar, saman, anız ve mısır artıkları olabilir. Ayrıca kanalizasyon atıkları, organik madde içeren şehir atıkları, ve sanayi atıkları biyogaz üretiminde kullanılabilir.
Biyogaz üretimini etkileyen durumlardan en önemlisi sıcaklık ve pH değeridir. Biyogaz üretiminde maksimum verim alabilmek için sıcaklığın kontrol altında tutulması gerekir. Ayrıca oksijensiz ortamda fermantasyon devam ederken bazı bakterilerin asidik özellik gösteren maddeler oluşturmasından dolayı pH değeri düşebilir ve fermantasyon olayı durabilir. Bu yüzden pH değerinin dengede tutulması gerekir.
Biyogaz temiz ve ısı değeri yüksek bir enerji kaynağıdır. Isıtmada, elektrik üretiminde, motorlarda yakıt olarak kullanılabilir. Ayrıca biyogaz üretiminden sonra atıklar yok olmakta üstelik çok daha değerli gübre haline dönüşmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder